BEAR MOUNTAIN DR. EVERGREEN, CO

CONCEPT SKETCH Click for larger image.
CONCEPT SKETCH 2 Click for larger image.
BEFORE Click for larger image.
FIRST FLOOR PLAN Click for larger image.
BASEMENT PLAN Click for larger image.
LOCATION: Bear Mountain - Evergreen, CO
 
SCOPE OF WORK: The original structure on this property was an dated 1980's mountain contemporary style home. The site is located on the side of a high altitude, majestic mountain that overlooks Mount Evans and the Continental Divide to the west, mountains and vistas of the Conifer area, and a distant view to the lights of the entire metro Denver area. The existing house was poorly designed and inadequately positioned. It did not take full advantage of the available views. A previous addition was also poorly designed and attached awkwardly. The new addition alters the orientation of the primary living spaces to capitalize fully on all the views and solar availability. The character of the house has been redefined as an outward expression of a soaring, modern, mountain dwelling. It appears as a shelter for viewing. It explodes toward the view to the west of Mount Evans but doesn’t prohibit any of the other 270 deg views. The addition gracefully attaches to the original house and reduces it to a background structure for a quiet sleeping quarters. It captures the full potential of this one of a kind setting.
 
SIZE: Existing Building retained (upper level) 2000 sf
           Existing House removed (previous additions) 2087 sf
           New Addition Upper level 1760 sf
           Lower level finished 764 sf
           Garage 1357 sf
 
DATE: 2007-2010
 
DETAILS
 
  Site
  • South slope near the top of a majestic, high altitude mountain above Evergreen, CO.
  • Natural features include a variety of rustic rock out croppings and forested areas.
  • Utilized the natural contour for best locating the access to and expansion of the existing structure.
  • 270 deg views of the adjacent open meadow, distant views of snow capped and forested mountains, and a panoramic view of a large portion of the entire Denver metro area far below.

  Exterior

  • A unique compilation of indigenous stone and timber framed elements dictated by the interior architecture.
  • The new design is a soaring, dynamic, and unpretentious statement of a shelter for viewing. The structure appears to rise from the earth and step along the fall line to capture all the site offers.
  • A new well defined covered entry was added.
  • A new covered rear dining patio area for protected year around use.

  Materials

  • Stone, wood and metal roof. Interior
  • Generously sized open layout.
  • Views and sunlight throughout.
  • Only primary living spaces were included - redundant spaces eliminated.
  • Dramatic overlooks between levels.
  • Dramatic curving stairwell around an interior rock out-cropping and water feature.
  • Soaring ceiling lines.
  • Rustic exposed timber framing.
  • Large, open kitchen is open to and communicates with dining and living spaces.
  • Effectively zoned for living, sleeping, working and entertaining.
  • Efficiently laid out for ease of use.

  Energy Consciousness - Sustainability

  • Large passive solar collection openings.
  • Large overhangs for off-season solar shading and snow control.
  • Large thermal mass exposure.
  • Efficient in-floor radiant heating system.
  • Extensive use of indigenous stone.
  • Exposed heavy timber construction.
  • Durable, lightweight, fire-resistant metal roofing w/extreme longevity.